Alan Ford trči počasni krug

U sklopu obeležavanja ovogodišnjih Dana muzeja, a povodom 50 godina od izlaska prvog broja italijanskog stripa “Alan Ford” u Muzeju Jugoslavije 02. decembra biće otvorena gostujuća izložba “Alan Ford trči počasni krug”.

“Ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje.“ (naptis iznad bioskopa)

Prava poslastica za sve ljubitelje ovog kultnog stripa je da će na izložbi biti prikazani originalni radovi prepoznatljivog italijanskog dvojca Magnus-Bunkera, kao i tri naslovna crteža Paola Piffareria.

Fenomen stipa Alana Forda se ogleda u tome što je postao popularniji i značajniji u bivšoj Jugoslaviji nego u rodnoj Italiji. Naklonost publike ovaj satirični strip pridobio je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija.

“Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti.“

Rok Glavan, kolekcionar stripova iz Slovenije i autor ove izložbe ističe kako je po njegovom mišljenju ovaj strip stekao toliku popularnost na našim prostorima: “Strip je ismevao sve korumpirane, nesposobne i izmanipulisane ljude na svetu. Nikoga nije poštedeo. Obradio je lepe i ružne, bogate i siromašne, poštene i lopove. Događaji u stripu su apsurdni, iznenađujući, duhoviti i apsolutno politički nekorektni. Neki citati postali su deo svakodnevnog govora, pa njegov uticaj možemo prepoznati i u muzici („Prljavo kazalište”), i na filmu („Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva”, „Smogovci”). Danas je strip jednako zanimljiv usled aktuelne društveno-političke situacije, pa ga mnogi doživljavaju gotovo proročki”.

Izložba, koja je bila jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini, u Beogradu će biti održana u organizaciji Muzeja Jugoslavije i Instituta za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, uz saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Podelite