Nedelja medijske pismenosti

Nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se od 25. oktobra do 1. novembra u globalnim razmerama a pod pokroviteljstvom UNESCO-a širom sveta se održavaju različiti skupovi, predavanja i promotivni događaji na kojima se podstiče i širi kultura medijske pismenosti.

U Srbiji je koncept medijske pismenosti, onakav kakvim ga zamišlja i deklariše UNESCO, još uvek nedovoljno razvijen i primenjen. Otuda se u obeležavanje globalne Nedelje medijske i informacione pismenosti i ne uključuje dovoljan broj institucija, škola i drugih društvenih ustanova.

Skrećući pažnju na značaj i važnost primene koncepta medijske pismenosti UNESCO u svojoj Deklaraciji naglašava: “Medijska i informaciona pismenost otelotvoruje neophodna znanja o ulogama kanala informisanja u demokratskim društvima, uslovima pod kojima oni mogu efikasno da obavlaju svoje uloge, a razvija i veštine koje omogućavaju da se procene sadržaj i usluge koje nude ti kanali. To znanje treba zauzvrat da omogući korisnicima da se povežu sa medijima na smislen način. Kritičke veštine stečene kroz razvoj medijske pismenosti mogu građanima da omoguće da kompetentno zahtevaju kvalitetne usluge medija.

Prenošenjem veština medijske pismenosti učenicima, nastavnici se nalaze u ulozi zagovornika informisanog i racionalnog građanskog društva, a takođe, obučavajući učenike veštinama medijske pismenosti, učestvuju u stvaranju obrazovnog sistema u čijem centru nije sam nastavnik, već znanje.

Nastavnici će izvesnije da prihvate smernice o razvoju medijske pismenosti ako ga povežu sa pedagoškim strategijama koje unapređuju tradicionalne školske predmete . Podsticanje promena u obrazovnom sektoru koji će proisteći iz uvođenja medijske pismenostii njihovog uticaja na profesionalni razvoj su važni ciljevi ovog programa i kompetencija ponuđenog okvira.”

Foto: pixabay