Naši studenti na “Istra media Days”

Od 15. do 18. oktobra, u Vrsaru u Hrvatskoj održani su prvi „Istria Media Days” u organizaciji South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Iako prvi, ovaj skup okupio je mnogo regionalnih profesionalaca iz sveta medija, ali i timove profesora i studenata medijskih profesija iz regiona. Na brojnim radionicama i tematskim sesijama razmotrene su mnoge teme naše medijske svakodnevice i posebno situacija u obrazovanju za medijske profesije. Širi fokus rada obuhvatio je polja medija, komunikacija, političkih nauka, PR, javnu diplomatiju, novinarstvo i pravo.

Nažalost, svedoci smo tragičnih dešavanja u svetu, kakva su rusko-ukrajinski rat i izraelsko-palestinski rat. Osim katastrofalnih posledica i nezamislivih užasa koje svaki rat nosi sa sobom, ono što u takvim okolnostima predstavlja poseban problem jeste i diskriminacija objektivnog novinarstva. Savkom medijskom radniku u takvim okolnostima, svakako najvažniji, ali ujedno i najteži zadatak, jeste biti objektivan i profesionalan.

Ono što nam bliska budućnost donosi i što će u velikoj meri da utiče na mnoga zanimanja, između ostalog i na medijske delatnosti, jeste popularizacija i potreba za korišćenjem veštačke inteligencije. No, sigurno je da još dugo VI neće moći da zameni kreativnost, originalnost, emotivnost i ljudsku interakciju.

Pored enormnog razvoja i unapređenja tehnologije u 21. veku, i dalje veliki problem predstavlja medijska (ne)pismenost, te je to važan zadatak svih predstavnika medija za nadolazeće godine.

Studenti prve, druge i treće godine sa smera Komunikacije na Visokoj školi za komunikacije bili su, takođe, deo učesnika prvih „Istria Media Days”. Oni su aktivno učestvovali na raznim intenzivnim studentskim radionicama, odnosno bili govornici na panelu o „kontinuitetu i diskontinuitetu evropeizacije u vezi sa izazovima sukoba i ratova”.

Nikola Stojanović, student