Deset saveta za pripremu ispita

Pripremate se za ispitni rok? Evo proverenih saveta kako da uspešno spremite gradivo bez suvišnog stresa.

Počnite sa učenjem na vreme

Ne ostavljajte to za poslednji trenutak. Iako se čini da neki studenti mogu da nabubaju gradivo u poslednjem trenutku, za većinu nas ovo ipak snije najbolji način da se pristupi pripremanju ispita. Da biste se bolje organizovali, napravite raspored ispitnog roka.. Zapišite koliko imate ispita i termine polaganja. Zatim organizujte učenje u skladu s tim. Možda ćete želeti da nekim ispitima date više vremena za učenje od drugih, pa pronađite ravnotežu u kojoj se osećate ugodno.

Uredite svoj prostor za učenje

Uverite se da imate dovoljno preglednog prostora kada otvorite udžbenike i beleške. Imate li dovoljno svetla? Da li je vaša stolica udobna? Da li su vam telefon i kompjuterske igrice van vidokruga?

Pokušajte da se rešite svih ometača i pobrinite se da se osećate ugodno i spremno da se fokusirate što je više moguće. Za neke ljude ovo može značiti gotovo potpunu tišinu, drugima muzika u pozadini pomaže. Nekima od nas treba sve uredno i organizovano da bi se koncentrisali, dok drugi napreduju u neurednijem okruženju. Razmislite šta vam odgovara i odvojite vreme da to tako sebi i organizujete.

Organizujte beleške

Vizuelna pomagala mogu biti od velike pomoći prilikom obnavljanja naučenog gradiva. Na početku, napišete sve što već znate o temi – a zatim naglasite gde su praznine. Kako se ispit bliži, sažmite beleške za svaku lekciju u kratkim crtama do jedne stranice ili napravite šemu onoga što je bitno za to gradivo. Ovaj kratki format vam može pomoći da se brzo setite svega što treba da znate tokom ispita.

Iskoristite iskustvo sa prethodnih ispita

Jedan od najefikasnijih načina pripreme za ispit je vežbanje polaganja ispita. Ovo vam pomaže da se naviknete na format pitanja, a – ako odvojite vreme – može biti dobra praksa da proverite koliko ste savladali svaki odeljak u knjizi.

Razgovarajte sa kolegama o gradivu koje prelazite

Roditelji i mlađa braća i sestre mogu poslužiti tokom pripreme gradive tako što ćete im objasniti šta konkretno učite. To će vam pomoći da to razjasnite u glavi, a takođe i da istaknete sve oblasti u koje treba dodatno da uložite vremena za njihovo savladavanje.

Organizujte studijske grupe sa prijateljima

Kontaktirajte svoje kolege koje pripremaju isti ispit. Danas su vam na raspolaganju razni grupni četovi (Viber, Skype, ZOOM…) Možda imate pitanja na koja oni imaju odgovore i obrnuto. Sve dok se pobrinite da ostanete fokusirani na temu određeno vreme, ovo može biti jedan od najefikasnijih načina za proveru znanja.

Pravite redovne pauze

Iako možda mislite da je najbolje učiti što više, ovo zapravo može biti kontraproduktivno. Da trenirate da istrčite maraton, ne biste pokušavali da trčite 24 sata dnevno. Isto tako, studije su pokazale da su za uspešno usvanjanje znanja redovne pauze od velike koristi.

Svi su različiti, zato razvijte rutinu učenja koja vama odgovara. Ako učite bolje ujutro, počnite rano pre nego što napravite pauzu u vreme ručka. Ili, ako ste produktivniji noću, napravite veću pauzu ranije da biste bili spremni da startujete već uveče.

Pokušajte da se ne osećate krivim što uživate u suncu umesto da se pogrbite nad svojim udžbenicima. Zapamtite da je vitamin D važan za zdrav mozak.

Pazite šta jedete

Možda se osećate kao da zaslužujete poslasticu ili da nemate vremena za kuvanje, ali ono što jedete zaista može uticati na nivo energije i fokus, zato se držite dalje od nezdrave hrane. Održavajte svoje telo i mozak dobrim izborom hranljivih materija koje dokazano pomaže koncentraciji i pamćenju, poput ribe, orašastih plodova, semenki, jogurta i borovnica. Isto se odnosi i na dan ispita – pojedite dobar obrok pre testa, na osnovu hrane koja će tokom celog vremena obezbediti sporo oslobađanje energije. Šećer može izgledati privlačno, ali nivo energije će vam pasti sat vremena kasnije.

Isplanirajte odlazak na ispit

Obavezno pripremite sve uoči ispita – ne ostavljajte za dan ranije da iznenada shvatite da ne znate vreme održavanja ili šta treba da ponesete. Proverite sva pravila i zahteve isplanirajte svoje vreme polaska.

Računajte koliko će vremena trebati da biste stigli tamo – pa tome dodajte još malo dodatnog vremena. Zaista ne želite da stignete izmoreni u poslednjem trenutku. Takođe, možete da isplanirate dolazak na ispit sa prijateljima ili školskim kolegama, pod uslovom da znate da će biti tačni.

Pijte dosta vode

Kao poslednji savet, zapamtite da je dobra hidratacija od suštinskog značaja za funkcionisanje vašeg mozga. Obavezno pijte puno vode tokom učenja, kao i na dan ispita.

Srećno!