Američki gospel i bluz u Srbiji

Jedan od američkih najcenjenijih bluz muzičara, Šerman Holms, nastupaće u Srbiji od 25. do 27. maja zajedno sa gospel triom Legendarni Ingrameti. Na programu će biti klasične soul, gospel i kantri melodije na njihovoj regionalnoj turneji u okviru Programa Virdžinija Folklajf u saradnji sa Ambasadama SAD u Bugarskoj i Srbiji.

Još od vremena kada je svirao u džuboks barovima virdžinijske provincije kao dečak do džez i bluz klubova Harlema šezdesetih, pa do današnjih dana, Šerman Holms je ostao prepoznatljiv po svom majstorskom izvođenju takozvanog „Amerikana“ stila u muzici koji predstavlja spoj bluza, soula, gospela, kantrija i ritma-i-bluza. Zajedno sa svojim bratom Vendelom, koji je preminuo 2015. godine, Šerman je osvojio mnoge nagrade za izvodjenje bluza (Blues Music Awards), a takođe je svirao i snimao sa muzičarima poput Boba Dilana, Vilija Nelsona, Pitera Gebriela, Bena Harpera, Vana Morisona i mnogih drugih.  Njujork Tajms je njihovu muziku ocenio kao “duboko emotivnu, svevremenu, i koja inspiriše.”  Šerman Holms danas ima 79 godina i dalje živi u svom rodnom gradu Krajstčerč u Virdžiniji, preko puta Baptističke crkve raspeća, u kojoj je pevao i svirao još kao dečak.

Uskoro i pred publikom u Srbiji

Legendarni Ingrameti, koji će nastupiti sa Šermanom Holmsom, danas uključuju tri generacije porodice Ingram.  Grupu je osnovala evangelistička sveštenica Megi Ingram zvana “Mama” šezdesetih godina i odmah je postala „Prva gospel porodica“ grada Ričmonda u Virdžiniji.  Provodeći detinjstvo u radu na poljima pamuka i duvana zajedno sa svojim roditeljima, Mama Ingram je od malih nogu počela da peva i svira klavir na crkvenim okupljanjima širom juga Amerike.  Umrla je 2015. u svojoj 84.-toj godini. Predvođena Meginom ćerkom prečasnom Almetom Ingram-Miler, grupa je ne samo nastavila da peva u duhu najfinije porodične tradicije već i uzletela do novih visina.  Nastupi Ingrameta, impresivni i ispunjeni duhovnošću, demonstriraju neobičnu dubinu talenta koji se krije u američkoj gospel muzici, koja je snažno uticala na ostale muzičke žanrove kao što su rok i soul.

Legendarni Ingrameti su nastupali sa Šermanom Holmsom na njegovom solo debi albumu iz 2015, „The Richmond Sessions,“ koji predstavlja egzemplarnu i prepoznatljivu mešavinu „blugrasa“, tvrdog rokenrola i vedrog južnjačkog gospela.  Album je izašao u produkciji stručnjaka za tradicionalnu američku muziku sa Univerziteta u Virdžiniji dr Džona Lohmana, koji je i vođa njihove turneje po Srbiji i Bugarskoj.  Za svoju prvu posetu Balkanu, Šerman Holms i Legendarni Ingrameti odabrali su da nastupe i drže muzičke radionice 25. maja u Nišu, 26. maja u Novom Sadu i 27. u Beogradu.

Raspored koncerata u Srbiji je sledeći:

25. maj u 20:30     Niš, Amfiteatar na keju, Nišavski kej

26. maj u 20:30     Novi Sad, Sinagoga

27. maj u 21:00     Beograd, Dorćol Platz

Koncert Legendarnih Ingrameta i Šermana Holmsa iz 2017. možete čuti na: https://soundcloud.com/virginia-folklife/the-legendary-ingramettes-and-sherman-holmes-live-at-river-roots-2017

Podelite