Omaž profesoru Mirku Jakovljeviću

U znak sećanja na našeg profesora Mirka Jakovljevića, koji je prerano preminuo pre godinu dana, u subotu 23. marta održana je promocija memorijalnog zbornika “TRAGom Mirka Jakovljevića” u Mojkovcu u Crnoj Gori.

Izdavač memorijalnog zbornika je podgorički časopis Komun@ a priređivač je mr Amer Ramusović. Tridesetak prijatelja profesora Mirka među kojima su, između ostalih, prof. dr Vedada Baraković iz Tuzle, prof. dr Dobrivoje Stanojević, prof. dr Boban Tomić, prof. dr Tanja Vulić iz Beograda, prof. dr Draško Došljak, mr Željko Rutović, Kemal Musić, Dragan Mitov Đurović, Dražen Drašković , Dubravka Jovanović, Edin Smailović, Saša Radunović, Rodoljub Ćorić, Ivan Vidaković i drugi iz Crne Gore koji su po različitim osnovama družili sa njim, posvetivši mu knjigu u ime stvaralačkih i ljudskih tragova.

Jakovljević je bio je svojevremeno jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik „Kolašinskih novosti“, „Sjever-a“, urednik „Planinarskih novina“ i časopisa „Trag“.

Napisao je više knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupe„Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas- Kango rock prorok“, roman „Fleš“, knjigu „Reminiscencija“ roman „Javka smrti“ u izdanju podgoričke Pobjede, sa prim.dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige: „Savremena sportska traumatologija, mediji, sport i medicina“, a pri kraju prošle godine u izdanju časopisa Komun@ pripremio je u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem knjigu o Janku Nikolovskom pod nazivom “Po-etika života“.

Jakovljević je objavio na desetine književnih prikaza za časopis Komun@, Kulturu- dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva, i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i „More“.

Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih posebnu pažnu zaslužuje „Istorijat loakalne štampe Crne Gore-kulturološke konsekvence“, „Putevi koji pišu Boža Bulatovića“, „Mirisom cvijeća protiv opijata“…
Bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.
Promocija zbornika posvećenog našem profesoru najavljena je za kraj maja u Beogradu na našoj Školi.