Zašto je obrazovanje važno?

Piše: Jelena Stojićević

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet.” Nelson Mendela

Čak i robot zna da čita i piše, ali mudro korišćenje znanja je ono što ljude izdvaja.

Obrazovanje nam pomaže u interakciji sa različitim ljudima, u razmeni znanja i ideja i organizaciji suživota.

Kroz njega usavršavamo sposobnost izražavanja i komunikacije. Obrazovani pojedinci mogu jasno da obrazlože svoje stavove. To im daje prednost da ubede i druge ljude u svoja gledišta.

Život pred nas postavlja različite izazove. Obrazovanje nam omogućava da steknemo nova znanja, uči nas da analiziramo i razumemo rezultate pogrešnih odluka i pomaže u pronalaženju alternativnih rešenja.

Znanja koja stičemo nas usmeravaju kako da budemo koristan član društva. Pomažu nam da zaštitimo sebe i druge od štetnih uticaja, dajući nam mogućnost da nastavimo da se edukujemo o trenutnim opasnostima, bolestima i načinima suočavanja ili sprečavanja istih.

Bilo da se radi o poštovanju, višem položaju u društvu i profesionalnom okruženju, finansijskoj sigurnosti, porodičnoj stabilnosti, obrazovanje pruža sve ovo i još mnogo toga.

Međutim, obrazovanje nas samo po sebi ne može učiniti uspešnima ukoliko ne uložimo potreban trud da dođemo do željene pozicije. Ali, ako trud prati i kvalitet stečenog obrazovanja, vrlo je moguće da će rezultat takve posvećenosti biti uspešan.

Obrazovanje nam tako pokazuje važnost napornog rada i istovremeno nam pomaže da rastemo i razvijamo se.

Bez obzira koliko proces učenja može biti težak, od vitalne je važnosti zapamtimo da je obrazovanje privilegija koju bi svaka osoba trebalo da ceni. Ona značajno utiče na naš život i nudi nam puno prilika. Naš je izbor da li ćemo ih koristimo ili ne.

YouTube player